Fathers of Various Fields

Father’s of Various Fields.

Questions on fathers of various fields are asked in government job exams. Recognizing the fact that government job aspirants need to learn about fathers of various Fields.

1. Who is known as the Father of Modern Physics?

Ans. Galileo Galilei is known as the Father of Modern Physics.

2. Who is known as the Father of the Green Revolution in world?

Ans. Norman Ernest Borlaug is known as the Father of the Green Revolution.

3. Who is known as the Father of Microbiology?

Ans. Antonie Philips Van Leeuwenhoek is known as the Father of the Microbiology.

4. Who is known as the Father of Modern Astronomy?

Ans. Nicolaus Copernicus is known as the Father of the Modern Astronomy.

5. Who is known as the Father of Nuclear Physics?

Ans. Ernest Rutherford is known as the Father of the Nuclear Physics.

6. Who is known as the Father of Modern Computer Science?

Ans. Alan Turing is known as the father of Computer Science.

7. Who is known as the Father of Biology?

Ans. Aristotle is considered as the Father of Biology.

8. Who is known as the Father of the Green Revolution in India?

Ans. M. S. Swaminathan is known as the Father of the Indian Green Revolution.

9. Who is known as the Father of the Indian Constitution?

Ans. Dr. B. R. Ambedkar is known as the father of the Indian Constitution.

10. Who is known as the Father of American Football?

Ans. Walter Chauncey Camp is known as the Father of American Football.

11. Who is known as the Father of Evolution?

Ans. Charles Darwin is known as the Father of Evolution.

12. Who is known as the Father of Modern Olympics?

Ans. Pierre De Coubertin is known as the Father of the modern Olympics.

13. Who is known as the Father of Numbers?

Ans. Pythagoras is known as the Father of the Numbers.

14. Who is known as the Father of Genetics?

Ans. Gregor Mendel is known as the Father of Genetics.

15. Who is known as the Father of Internet?

Ans. Vint Cerf is known as the Father of the Internet.

16. Who is known as the Father of Botany?

Ans. Theophrastus is known as the Father of Botany.

17. Who is known as the Father of Zoology?

Ans. Aristotle is known as the Father of Zoology.

18. Who is known as the Father of Scientific Management?

Ans. Frederick Winslow Taylor is known as the Father of Scientific Management.

19. Who is known as the Father of Electricity?

Ans. Micheal Faraday is known as the Father of Electricity.

20. Who is known as the Father of Electronics?

Ans. Michael Faraday is known as the Father of Electronics.

21. Who is known as the Father of Television?

Ans. Philo Farnsworth is known as the Father of Television. He developed the first all-electronic television system.

22. Who is known as the Father of Nuclear Chemistry?

Ans. Otto Hahn is known as the Father of Nuclear Chemistry.

23. Who is known as the Father of Periodic Table?

Ans. Dmitri Mendeleev is known as the Father of the Periodic Table.

24. Who is known as the Father of Humanism?

Ans. Francesco Petrarca is known as the Father of Humanism.

25. Who is known as the Father of Telephone?

Ans. Alexander Graham Bell is known as the Father of the Telephone.

26. Who is known as the Father of Mobile Phone?

Ans. Martin Cooper is known as the Father of the Mobile Phone.

27. Who is known as the Father of Geometry?

Ans. Euclid is known as the Father of Geometry.

28. Who is known as the Father of Microscopy?

Ans. Antonie Philips Van Leeuwenhoek is known as the Father of the Microscopy.

29. Who is known as the Father of Laptop PC?

Ans. Bill Moggridge is known as the Father of the Laptop. Osborne 1 is the first laptop computer known, designed by Adam Osborne.

30. Who is known as the Father of Psychology?

Ans. Wilhelm Wundt is known as the Father of Psychology.

31. Who is known as the Father of Surgery?

Ans. Sushruta is known as the Father of Surgery.

32. Who is known as the Father of New France?

Ans. Samuel de Champlain is known as the Father of New France.

33. Who is known as the Father of the American Constitution?

Ans. James Madison is known as the Father of the American Constitution.

34. Who is known as the Father of Plastic Surgery?

Ans. Sushruta is known as the Father of Plastic Surgery.

35. Who is known as the Father of Ayurveda?

Ans. Charaka is known as the Father of the Ayurveda.

36. Who is known as the Father of Western Medicine?

Ans. Hippocrates is known as the Father of Western Medicine.

37. Who is known as the Father of modern medicine?

Ans. Hoppocrates is also known as the Father of modern medicine.

38. Who is known as the father of white revolution in India?

Ans. Dr Verghese Kurien is known as the Father of the Indian White Revolution.

39. Who is known as the Father of India’s Missile Programme?

Ans. A.P.J. Abdul Kalam is known as the Father of India’s Missile Programme.

40. Who is known as the Father of modern Economics?

Ans. Adam Smith is known as the Father of modern Economics.

41. Who is known as the Father of DNA Fingerprinting?

Ans. Alec John Jeffreys and Lalji Singh (for India) are the fathers of DNA Fingerprinting.

42. Who is known as the Father of Modern Chemistry?

Ans. Antoine Lavoisier is known as the Father of Modern Chemistry.

43. Who is known as the Father of Sociology?

Ans. Auguste Comte is known as the Father of Sociology.

44. Who is known as the Father of Palaeobotany?

Ans. Adolphe-Theodore Brongniart and Birbal Sahni (for India) are the fathers of Palaeobotany.

45. Who is known as the Father of Computer?

Ans. Charles Babbage is known as the Father of Computer.

46. Who is known as the Father of Physiology?

Ans. Claude Bernard is known as the Father of Physiology.

47. Who is known as the Father of Cinema in India?

Ans. Dadasaheb Phalke (Dhundiraj Govind Phalke) is known as the Father of Cinema in India.

48. Who is known as the Father of Modern Cinema?

Ans. David Wark Griffith is known as the Father of Modern Cinema.

49. Who is known as the Father of Vaccination?

Ans. Edward Jenner is known as the Father of Vaccination.

50. Who is known as the Father of Biodiversity?

Ans. Edward O Wilson is known as the Father of Biodiversity.

51. Who is known as the Father of Hydrogen Bomb?

Ans. Edward Teller is known as the Father of Hydrogen Bomb.

52. Who is known as the Father of Geography?

Ans. Eratosthenes is known as the Father of Geography.

53. Who is known as the Father of Modern Finance?

Ans. Eugene F. Fama is known as the Father of Modern Finance.

54. Who is known as the Father of Modern Ecology?

Ans. Eugene P. Odum is known as the Father of Modern Ecology.

55. Who is known as the Father of Railways?

Ans. George Stephenson is known as the Father of Railways.    

56. Who is known as the Father of Homeopathy?

Ans. Samuel Hahnemann is known as the Father of Homeopathy.

57. Who is known as the Father of History?

Ans. Herodotus is known as the Father of History.

58. Who is known as the Father of Blue revolution in India?

Ans. Hiralal Chaudhuri is known as the Father of blue revolution in India.

59. Who is known as the Father of Radio Science?

Ans. Jagadish Chandra Bose (J C Bose) is known as the Father of Radio Science. He was the first to demonstrate the science behind capturing radio waves.

60. Who is known as the Father of Civil Aviation in India?

Ans. Jehangir Ratanji Dadbhoy (JRD) Tata is known as the Father of Civil Aviation in India.      

61. Who is known as the Father of Atom Bomb?

Ans. J. Robert Oppenheimer is known as the Father of Atom Bomb.

62. Who is known as the Father of Modern Geology?

Ans. James Hutton is known as the Father of Modern Geology.

63. Who is known as the Father of Geography in India?

Ans. James Rennell is known as the Father of Geography in India.

64. Who is known as the Father of Modern Education?

Ans. John Amos Comenius is known as the Father of Modern Education.

65. Who is known as the Father of Artificial Intelligence?

Ans. John Mccarthy is known as the Father of Artificial Intelligence.

66. Who is known as the Father of Robotics?

Ans. Joseph F. Engelberger is known as the Father of Robotics.

67. Who is known as the Father of Biotechnology?

Ans. Karl Ereky is known as the Father of Biotechnology.

68. Who is known as the Father of Blood Groups?

Ans. Karl Landsteiner is known as the Father of Blood Groups.

69. Who is known as the Father of Bacteriology?

Ans. Louis Pasteur is known as the Father of Bacteriology.

70. Who is known as the Father of Modern Plastic Surgery?

Ans. Sir Harold Gillies is known as the Father of Modern Plastic Surgery.

71. Who is known as the Father of Space Program in India?

Ans. Vikram Ambalal Sarabhai is known as the Father of Space Program in India.           

72. Who is known as the Father of Endocrinology?

Ans. Some physicians say that Charles Edward Brown-Sequard is the Father of Endocrinology while others say that Thomas Addison is the Father of Endocrinology.

73. Who is known as the Father of the Indian Air Force?

Ans. Subroto Mukherjee is known as the Father of the Indian Air Force.

74. Who is known as the Father of Civil Engineering?

Ans. John Smeaton is known as the Father of Civil Engineering. (Sir Mokshagundam Vishveshwarayya is known as the Father of Civil Engineering in India.)       

75. Who is known as the Father of veterinary science in India?

Ans. Shalihotra (son of Hayagosha) is known as the Father of veterinary science in India.

76. Who is known as the Father of Thermodynamics?

Ans. Nicolas Léonard Sadi Carnot is known as the Father of Thermodynamics.

77. Who is known as the Father of Cytology?

Ans. Robert Hooke is known as the Father of Cytology.

78. Who is known as the Father of Modern Philosophy?

Ans. René Descartes is known as the Father of Modern Philosophy.

79. Who is known as the Father of Email?

Ans. Ray Tomlinson is known as the Father of Email.

80. Who is known as the Father of Modern India?

Ans. Raja Ram Mohan Roy is known as the Father of Modern India.

81. Who is known as the Father of Agronomy?

Ans. Pietro de’Crescenzi is known as the Father of Agronomy.

82. Who is known as the Father of Sanskrit Grammar?

Ans. Panini is known as the Father of Sanskrit Grammar.

83. Who is known as the Father of Quantum mechanics?

Ans. Max Planck is known as the Father of Quantum mechanics.

84. Who is known as the Father of Nanotechnology?

Ans. Richard Feynman is known as the Father of Nanotechnology.

85. Who is known as the Father of Psychoanalysis?

Ans. Sigmund Freud is known as the Father of Psychoanalysis.

86. Who is known as the Father of Skyscrapers?

Ans. Louis H. Sullivan is known as the Father of Skyscrapers.

Name of FieldName of Father
Father of AyurvedaDhanwantari
Father of AnatomyAndreas Vesalius
Father of Atom BombJ. Robert Oppenheimer
Father of AviationSir George Cayley
Father of BiologyAristotle
Father of BotanyTheophrastus
Father of ComputerCharles Babbage
Father of Computer ScienceGeorge Boole and Alan Turing
Father of EconomicsAdam Smith
Father of ElectricityBenjamin Franklin
Father of ElectronicsMichael Faraday
Father of EmailRay Tomlinson
Father of English PoetryGeoffrey Chaucer
Father of EvolutionCharles Darwin
Father of GeneticsGregor Mendel
Father of GeometryEuclid
Father of HumanismFrancesco Petrarca
Father of ImmunologyEdward Jenner
Father of InternetVint Cerf
Father of LaptopBill Moggridge
Father of MicrobiologyAntonie Philips Van Leeuwenhoek
Father of MicroscopyAntonie Philips Van Leeuwenhoek
Father of Mobile PhoneMartin Cooper
Father of Modern AstronomyNicolaus Copernicus
Father of Modern MedicineHippocrates
Father of Modern OlympicPierre De Coubertin
Father of Modern PhysicsGalileo Galilei
Father of NanotechnologyRichard Smalley
Father of New FranceSamuel de Champlain
Father of Western MedicineHippocrates
Father of the Indian ConstitutionDr. B. R. Ambedkar
Father of the Green Revolution in IndiaM. S. Swaminathan
Father of the Green RevolutionNorman Ernest Borlaug
Father of the Indian ConstitutionDr. B.R Ambedkar
Father of the American ConstitutionJames Madison
Father of TelevisionPhilo Farnsworth
Father of TelephoneAlexander Graham Bell
Father of SurgerySushruta
Father of Nuclear ChemistryOtto Hahn
Father of Nuclear PhysicsErnest Rutherford
Father of Nuclear ScienceMarie Curie and Pierre Curie
Father of NumbersPythagoras
Father of Periodic TableDmitri Mendeleev
Father of PhilosophyRene Descartes
Father of Plastic SurgerySir Harold Gillies
Father of Political ScienceAristotle
Father of PsychologySigmund Freud
Father of Sanstrik GrammarPanini
Father of Scientific ManagementFrederick Winslow Taylor
Father of SociologyAuguste comte
Father of OpticsIbn al-Haytham
Father of Green Revolution in the worldNorman Earnest Borlaug
Father of ZoologyAristotle
Father of EndocrinologyThomas addison
Father of Modern BotanyLinnaeus
Father of BacteriologyLeeuwenhoek
Father of Evolutionary IdeasEmpedocles
Father of Modern GeneticsT. H. Morgan
Father of CytologyRobert Hooke
Father of MycologyMicheli
Father of Plant PhysiologyStephen Hales
Father of Indian PaleobotanyBirbal Sahani
Father of Indian EcologyR. Mishra
Father of EugenicsFrancis Galton
Father of MutationHugo De Vries
Father of blood circulationWilliam Harvey
Father of blood GroupsKarl Landsteiner
Father of TaxonomyCarolus Linnaeus
Father of Radiation GeneticsH. J. Muller
Father of PaleontologyLeonardo da Vinci
Father of Genetic EngineeringPaul Berg
Father of Indian Phycology-(study of algae)O. P. Iyengar
Father of Gene TherapyAnderson
Father of Polygenic InheritanceKolreuter
Father of PalynologyErdtman
Share this blog with others.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You cannot copy content of this page