Visual Basic Multiple Choice Questions on “Web Applications”

Spread the love

. 1. A ________ is a special computer that serves webpages.

a) Server
b) Host
c) Client
d) Router

Answer: (a) Server

Clarification: A server is a computer program that provides services to other computer programs (and their users) in the same or other computers. The computer that a server program runs in is also frequently referred to as a server. That machine may be a dedicated server or used for other purposes as well.

2. A _______ computer requests web pages from the server.

a) Server
b) Host
c) Client
d) Router

Answer: (c) Client

Clarification: A given application in a computer may function as a client with requests for services from other programs and also as a server of requests from other programs.

3. A ________ web page is not interactive and is used to display information only

a) Dynamic
b) Static
c) Server
d) Client

Answer: (b) Static

Clarification: static web page (sometimes called a flat page/stationary page) is a web page that is delivered to the user exactly as stored, in contrast to dynamic web pages which are generated by a web application.

4. A ________ web page is not interactive and is used to display information only.

a) Dynamic
b) Static
c) Server
d) Client

Answer: (a) Dynamic

Clarification: A dynamic web page is a web page that displays different content each time it’s viewed. For example, the page may change with the time of day, the user that accesses the webpage, or the type of user interaction.

5. ASP is a ________ language that tells the client’s browser how to render the page on the computer screen

a) Markup
b) Programming
c) Structured Query
d) Data storage

Answer: (a) Markup

Clarification: An Active Server Page (ASP) is an HTML page that includes one or more scripts (small embedded programs) that are processed on a Microsoft Web server before the page is sent to the user. An ASP is somewhat similar to a server-side include or a common gateway interface (CGI) application in that all involve programs that run on the server, usually tailoring a page for the user. Typically, the script in the Web page at the server uses input received as the result of the user’s request for the page to access data from a database and then builds or customizes the page on the fly before sending it to the requestor.

6. Text that cannot be changed by the user is termed as _____ text.

a) Constant
b) Dynamic
c) Static
d) Hardcoded

Answer: (c) Static

Clarification: Static text is the standard type of text. Static text is used when you need to add text to the Stage, Buttons or any text that doesn’t need to change or load from an external source. Static implies that the text content (words) does not change not that it is Static.

7. The first webpage added to an application is the _______ page

a) Default.aspx
b) Home.aspx
c) Index.aspx
d) Start.aspx

Answer: (a) Default.aspx

Clarification: The first webpage added to an application is the default.aspx page. You can create any sort of application in that page. If the first webpage is the home page, you can name it as home.aspx.

8. _______ property sets the border of an image

a) Border Property
b) Border
c) Surround
d) Line

Answer: (a) Border Property

Clarification: Border property sets border of an image. You can set border width , border style etc. using this property.

9. _______ initializes a new instance of Line class.

a) BorderProperty
b) Border
c) Surround
d) Line()

Answer: (d) Line()

Clarification: Line() is a consrtructor that initializes a new instance of a Line class. It has properties such as ActualHeight, ActualWidth etc.

10. The background color of a Web page is determined by the ______ property

a) BackColor
b) BackgroundColor
c) BgColor
d) BColor

Answer: (c) BgColor


Clarification: Bgcolor is used to define the background colour of a web page. You can set the Bgcolor by giving the colour name or by giving hex such as Bgcolour =”FFFF”.