Data Structures and Algorithms Multiple Choice Questions:- Part Three

Spread the love
  1. Which of the following data structure is non-linear type?

A) Strings
B) Lists
C) Stacks
D) Tree

Ans:- (D) Tree

2. Which of the following data structure is linear type?

A) Array
B) Tree
C) Graphs
D) Hierarchy

Ans:- (A) Array

3. The logical or mathematical model of a particular organization of data is called a ………

A) Data structure
B) Data arrangement
C) Data configuration
D) Data formation

Ans:- (A) Data structure

4. The simplest type of data structure is ………………

A) Multidimensional array
B) Linear array
C) Two dimensional array
D) Three dimensional array

Ans:- (B) Linear array

5. Linear arrays are also called ……………….

A) Straight line array
B) One-dimensional array
C) Vertical array
D) Horizontal array

Ans:- (B) One-dimensional array

6. Arrays are best data structures …………

A) For relatively permanent collections of data.
B) For the size of the structure and the data in the structure are constantly changing
C) For both of above situation
D) For none of the above

Ans:- (A) For relatively permanent collections of data.

7. Which of the following data structures are indexed structures?

A) Linear arrays
B) Linked lists
C) Graphs
D) Trees

Ans:- (A) Linear arrays

8. node in a linked list has two pairs of ………….. and ……………….

A) Link field and information field
B) Link field and avail field
C) Avail field and information field
D) Address field and link field

Ans:- (A) Link field and information field

9. A …………………… does not keep track of address of every element in the list.

A) Stack
B) String
C) Linear array
D) Queue

Ans:- (C) Linear array

10. When does top value of the stack changes?

A) Before deletion
B) While checking underflow
C) At the time of deletion
D) After deletion

Ans:- (D) After deletion

11. Which of the following data structure is non-linear type?

A) Strings
B) Lists
C) Stacks
D) Tree

Ans:- (D) Tree

12. Which of the following data structure is linear type?

A) Array
B) Tree
C) Graphs
D) Hierarchy

Ans:- (A) Array

13. The logical or mathematical model of a particular organization of data is called a ………

A) Data structure
B) Data arrangement
C) Data configuration
D) Data formation

Ans:- (A) Data structure

14. The simplest type of data structure is ………………

A) Multidimensional array
B) Linear array
C) Two dimensional array
D) Three dimensional array

Ans:- (B) Linear array

15. Linear arrays are also called ……………….

A) Straight line array
B) One-dimensional array
C) Vertical array
D) Horizontal array

Ans:- (B) One-dimensional array

16. Arrays are best data structures …………

A) For relatively permanent collections of data.
B) For the size of the structure and the data in the structure are constantly changing
C) For both of above situation
D) For none of the above

Ans:- (A) For relatively permanent collections of data.

17. Which of the following data structures are indexed structures?

A) Linear arrays
B) Linked lists
C) Graphs
D) Trees

Ans:- (A) Linear arrays

18. Each node in a linked list has two pairs of ………….. and ……………….

A) Link field and information field
B) Link field and avail field
C) Avail field and information field
D) Address field and link field

Ans:- (A) Link field and information field

19. A …………………… does not keep track of address of every element in the list.

A) Stack
B) String
C) Linear array
D) Queue

Ans:- (C) Linear array

20. When does top value of the stack changes?

A) Before deletion
B) While checking underflow
C) At the time of deletion
D) After deletion

Ans:- (D) After deletion

21. Arrays are best data structures

A) for relatively permanent collections of data
B) for the size of the structure and the data in the structure are constantly changing
C) for both of above situation
D) for none of above situation

Ans:- (A) for relatively permanent collections of data

22. Which of the following data structure is not linear data structure?

A) Arrays
B) Linked lists
C) Both of the above
D) None of the above

Ans:- (D) None of the above

23. The disadvantage in using a circular linked list is …………………….

A) It is possible to get into infinite loop.
B) Last node points to first node.
C) Time consuming
D) Requires more memory space

Ans:- (A) It is possible to get into infinite loop.

24. A linear list in which each node has pointers to point to the predecessor and successors nodes is called as ..

A) Singly Linked List
B) Circular Linked List
C) Doubly Linked List
D) Linear Linked List

Ans:- (C) Doubly Linked List

25. A ……………….. is a linear list in which insertions and deletions are made to from either end of the structure.

A) circular queue
B) random of queue
C) priority
D) dequeue

Ans:- (D) dequeue

26. In a priority queue, insertion and deletion takes place at ………………

A) front, rear end
B) only at rear end
C) only at front end
D) any position

Ans:- (D) any position

27. The time complexity of quick sort is …………..

A) O(n)
B) O(n2)
C) O(n log n)
D) O(log n )

Ans:- (C) O(n log n)

28. Which of the following is an application of stack?

A) finding factorial
B) tower of Hanoi
C) infix to postfix conversion
D) all of the above

Ans:- (D) all of the above

29. The data structure which is one ended is ………………

A) queue
B) stack
C) tree
D) graph

Ans:- (B) stack

30. A list which displays the relationship of adjacency between elements is said to be

A) queue
B) stack
C) tree
D) graph

Ans:- (A) queue