SYSTEM ANALYSIS AND DESIGN:-Part two

Q.1 The rule(s) to follow in constructing decision tables is (are):

A) a decision should be given a name
B) the logic of the table is independent of the sequence in which conditions rules are written, but the action takes place in the order is which the events occur.
C) standardized language must be used consistently.
D) All of the above

ANS: (D) All of the above

2. …………………. is a group of interested components working together towards a common goal by accepting inputs and producing outputs in an organized transformation process.

A) System
B) Network
C) Team
D) System Unit

Ans: (A) System

3. A rectangle in a DFD represents

A) a process
B) a data store
C) an external entity
D) an input unit

ANS: (C) an external entity

4. External Entities may be a

A) Source of input data only
B) Source of input data or destination of results
C) Destination of results only
D) Repository of data

ANS: (B) Source of input data or destination of results

5. The major goal of requirement determination phase of information system
development is

A) determine whether information is needed by an organization
B) determine what information is needed by an organization
C) determine how information needed by an organization can be provided
D) determine when information is to be given

ANS : (B) determine what information is needed by an organization

6. It is necessary to prioritize information requirements of an organization at the
requirements determination phase as

A) it is always good to prioritize
B) there are conflicting demands from users
C) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement
D) all good organization do it

ANS: (C) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement

7. Requirement specification is carried out

A) after requirements are determined
B) before requirements are determined
C) simultaneously with requirements determination
D) independent of requirements determination

ANS: (A) after requirements are determined

8. The role of a system analyst drawing up a requirements specification is similar to

A) architect designing a building
B) a structural engineer designing a building
C) a contractor constructing a building
D) the workers who construct a building

ANS: (A) architect designing a building

9. It is necessary to consult the following while drawing up requirement specification

A) only top managers
B) only top and middle management
C) only top, middle and operational managers
D) top, middle and operational managers and also all who will use the system

ANS: (D) top, middle and operational managers and also all who will use the system

10. In order to understand the working of an organization for which a computer based system is being designed, an analyst must

A) look at only current work and document flow in the organization
B) discuss with top level and middle level management only
C) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the system
D) only clerical and middle level staff who have long experience in the organization and will be users of the system

ANS: (C) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the system

11. A feasibility study is carried out

A) after final requirements specifications are drawn up
B) during the period when requirements specifications are drawn up
C) before the final requirements specifications are drawn up
D) at any time

ANS: (C) before the final requirements specifications are drawn up

12. The main objective of feasibility study is

A) to assess whether it is possible to meet the requirements specifications
B) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of budget, human resource and hardware
C) to assist the management in implementing the desired system
D) to remove bottlenecks in implementing the desired system

ANS: (B) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of budget, human resource and hardware

13. It is necessary to carry out a feasibility study as

A) top management cannot ensure that a project is feasible before calling a system analyst
B) top management is not sure what they want from the system
C) even though top management is in favour of the system, technology may not be mature for implementation
D) all organizations do it

ANS: (C) even though top management is in favour of the system, technology may not be mature for implementation

14. Feasibility study is carried out by

A) managers of the organization
B) system analyst in consultation with managers of the organization
C) users of the proposed system
D) systems designers in consultation with the prospective users of the system

ANS: (B) system analyst in consultation with managers of the organization

15. Initial requirements specification is

A) not changed till the end of the project
B) continuously changed during project implementation
C) only a rough indication of the requirement
D) changed and finalized after feasibility study

ANS: (C) only a rough indication of the requirement

16. Final specifications are drawn up by

A) system analyst in consultation with the management of the organization
B) the managers of user organization
C) system analyst in consultation with programmers
D) system designers along with users

ANS: (A) system analyst in consultation with the management of the organization

17. The main goal of arriving at a final specification is

A) to tell the organization’s managers how the system will function
B) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a language understood by them
C) to compute the cost of implementing the system
D) to assist in designing the system

ANS: (B) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a language understood by them

18. The final specifications are arrived at

A) after feasibility study
B) during feasibility study
C) just before implementation phase
D) when the system is being design

ANS: (A) after feasibility study

19. System approval criteria are specified

A) when the final specifications are drawn up
B) during feasibility study
C) during the requirements specifications stage
D) during system study stage

ANS: (A) when the final specifications are drawn up

20. Hardware study is required

A) to find out cost of computer system needed
B) to determine the type of computer system and software tools needed to meet the final system specification
C) to make sure that the system does not become obsolete
D) to find how to implement the system

ANS: (B) to determine the type of computer system and software tools needed to meet the final system specification

21. Hardware study is carried out

A) after the final system is specified
B) at the requirements specification stage
C before the requirements are specified
D) whenever management decides it is necessary

ANS: (A) after the final system is specified

22. System design is carried out

A) as soon as system requirements are determined
B) whenever a system analyst feels it is urgent
C) after final system specifications are approved by the organization
D) whenever the user management feels it should be done

ANS: (C) after final system specifications are approved by the organization

23.The primary objective of system design is to

A) design the programs, databases and test plan
B) design only user interfaces
C) implement the system
D) find out how the system will perform

ANS: (A) design the programs, databases and test plan

24. The primary objective of system implementation is
i) to build a system prototype
ii) to train users to operate the system
iii) to implement designed system using computers
iv) write programs, create databases and test with live data

A)i, iii B) i, ii, iii C) ii ,iii D) ii, iv

ANS: (D) ii, iv

25.During system implementation the following are done
i) programs are written and tested with operational data
ii) user documentation is created and users trained
iii) programmers are recruited and trained
iv) the system is tested with operational data

A)i and iii B) ii and iii C) ii and iv D) i, ii & iv

ANS: (D) i, ii & iv

26. System evaluation is carried out

A) after the system has been operational for a reasonable time
B) during system implementation
C) whenever managers of user organization want it
D) whenever operational staff want

ANS: (A) after the system has been operational for a reasonable time

27. The main objective of system evaluation is

A) to see whether the system met specification
B) to improve the system based on operational experience for a period
C) to remove bugs in the programs
D) to asses the efficiency of the system

ANS: (B) to improve the system based on operational experience for a period

28. Systems are modified whenever

A) user’s requirements change
B) new computers are introduced in the market
C) new software tools become available in the market
D) other similar organization modify these system

ANS: (A) user’s requirements change

29. The main objective of system modification is

A) to use the latest software tools
B) to meet the user’s new/changed needs
C) to use the latest hardware
D) to have the most modern system

ANS: (B) to meet the user’s new/changed needs

30. To easily modify the existing system it is necessary to

A) use good software tools
B) use the best hardware available
C) design the system which can be changed at low cost
D) keep the programming team happy

ANS:(C) design the system which can be changed at low cost

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *