SYSTEM ANALYSIS AND DESIGN:-Part Three

  1. It is necessary to design an information system to easily accommodate change,
    because

a) new computers are introduced every year
b) new computer languages become popular every year
c) organizations’ requirements change over a period of time
d) systems need continuous debugging

ANS: (c) organizations’ requirements change over a period of time

2. Changing an operational information system is

a) impossible
b) expensive and done selectively
c) never required
d) usually done

ANS: (b) expensive and done selectively

3. System analysts have to interact with
i) managers of organizations
ii) users in the organization
iii) programming team
iv) data entry operator

a) iii and iv b) i, ii and iii c) ii, iii and iv d) ii and iii

ANS: (b) i, ii and iii

4. The primary responsibility of a systems analyst is to

a) specify an information system which meets the requirements of an organization
b) write programs to meet specifications
c) maintain the system
d) meet managers of the organization regularly

ANS: (a) specify an information system which meets the requirements of an organization

5. The responsibilities of a system analyst include
i) defining and prioritizing information requirement of an organization
ii) gathering data, facts and opinions of users in an organization
iii) drawing up specifications of the system for an organization
iv) designing and evaluating the system

a) i and ii b) i, ii and iv c) i, ii, iii and iv d) i, ii and iii

ANS: (d) i, ii and iii

6. The most important attribute of a systems analyst is

a) excellent programming skills
b) very good hardware designing skills
c) very good technical management skills
d) very good writing skills

ANS: (c) very good technical management skills

7. Among the attributes of a good systems analyst the following are essential
i) knowledge of organization
ii) analytical mind
iii) ability to communicate orally
iv) excellent mathematical abilities

a) i and ii b) i, ii and iii c) i, ii and iv d) i, iii and iv

ANS: (b) i, ii and iii

8. Among the attributes of a systems analyst the following are most important
i) knowledge of computer systems and currently available hardware
ii) good interpersonal relations
iii) broad knowledge about various organizations
iv) very good accountancy knowledge

a) i, iii and iv b) i and iii c) i, ii and iv d) i, ii and iii

ANS: (d) i, ii and iii

9. Managers in organizations should not design their own systems as

a) systems have to interact with other systems
b) they do not have the special skills necessary to design systems
c) it is not their job
d) they are always very busy

ANS: (b) they do not have the special skills necessary to design systems

10. Systems analyst should use software tools in their work as

a) all analysts use them
b) they assist in systematic design of systems
c) they are inexpensive
d) they are easily available

ANS: (b) they assist in systematic design of systems

11.Which of the model is used for system components?

(a) PERT chart
(b) Gantt chart
(c) Organizational hierarchy chart
(d) DFD

ANS: (d) DFD

12. Which of the following does not occur in phase – 4 of the system development life cycle (SDLC)

a) conduct interviews
b) train users
c) acquire hardware and software
d) test the new system

ANS: (a) conduct interviews

13. The structure chart is

a) a document of what has to be accomplished
b) a statement of information processing requirement
c) a hierarchical partitioning of the program
d) All of the above

ANS: (c) a hierarchical partitioning of the program

14. Programmers use _ to organize and summarize the results of their problem analysis.

a) Flowcharts
b) Input charts
c) HIPO
d) Output charts

ANS: (c) HIPO

15. Changes made periodically to a system, after its implementation, is known as system

a) Analysis
b) design
c) development
d) maintenance

ANS: (d) maintenance

16. The first step in systems Development Life Cycle is

a) database design
b) system design
c) preliminary investigation and analysis
d) graphical user interface

ANS: (c) preliminary investigation and analysis

17. Graphic representation of the control logic of processing functions or modules representing a system, is known as:

a) Structured analysis
b) Structured chart
c) Structured English
d) System Flow chart

ANS: (b) Structured chart

18. An open rectangle

a) defines a source or destination of system data
b) identifies data flow
c) represents a process that transforms incoming data flow(s) into outgoing data flows
d) is a data store-data at rest, or a temporary repository of data

ANS: (d) is a data store-data at rest, or a temporary repository of data

19. Difference between Decision – Tables and Decision Trees is (are)

a) value to end user
b) form of representation
c) one shows the logic while other shows the process
d) All of the above

ANS: (b) form of representation

20. Coding and testing are done In a

a) top-down manner
b) bottom-up manner
c) ad hoc manner
d) cross sectional manner

ANS: (a) top-down manner

21. The first step in the problem-solving process is to _.

a) Plan the algorithm
b) Analyze the problem
c) Desk-check the algorithm
d) Evaluate and modify (if necessary) the program

ANS: (b) Analyze the problem

22. All of the following tools are used for process descriptions except:

a) structured English
b) decision tables
c) pseudo-code
d) data dictionaries

ANS:(d) data dictionaries

23. System design aid should primarily

a) help analyse both data and activities
b) help in documentation
c) help in programming
d) generate code

ANS: (a) help analyse both data and activities

24. Mistakes made in the system analysis stage show up in :

a) implementation
b) system design
c) system developments
d) All of the above

ANS:(a) implementation

25. HIPO means

a) is a forms-driven technique in which standard forms are used to document the information
b) consists of a hierarchy chart and an associated set of input/process/ output charts
c) captures the essence of top down decomposition.
d) All of the above

ANS: (d) All of the above

26. Which of the following activities, does not belong to the Implementation phase of the SDLC?

a) File conversion
b) Program testing
c) User training
d) All of the above

ANS: (b) Program testing

27. During what phase, the requirement analysis is performed?

a) system design phase
b) system development phase
c) system analysis phase
d) system investigation phase

ANS: (c) system analysis phase

28. The requirements report includes

a) a hierarchy chart showing the top-level modules
b) a list of alternative solutions considered
c) a data flow diagram describing the proposed new system.
d) All of the above

ANS: (c) a data flow diagram describing the proposed new system.

29. During the system study, analysts determine manager’s information needs by

a) conducting tours of a nearby computer center
b) asking questions
c) showing samples of computer reports
d) teaching short courses in programming languages

ANS: (b) asking questions

30. A feasibility study

a) includes a statement of the problems
b) considers a single solutions
c) both (a) and (b)
d) a list of alternative solution considered

ANS: (a) includes a statement of the problems

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *