SYSTEM ANALYSIS AND DESIGN:-Part Four

  1. Which of the following is (are) the characteristic(s) of a system?

a) organization
b) Interaction
c) Interdependence
d) All of the above

ANS:(d) All of the above

2. A graphic representation of an information system is called

a) flow chart
b) pictogram
c) data flow diagram
d) histogram

ANS:(c) data flow diagram

3. In data-flow diagrams, an originator or receiver of the data is usually designated by

a) a circle
b) an arrow
c) a square box
d) a rectangle

ANS: (c) a square box

4. To which phase of SDLC, is file conversion related?

a) System Implementation
b) System analysis
c) System development
d) System design

ANS: (a) System Implementation

5. Which of the following is not considered as a tool at the system design phase?

a) pie chart
b) data-flow diagram
c) decision table
d) systems flowchart

ANS: (a) pie chart

6. A Decision table

a) represents the information flow
b) documents rules, that select one or more actions, based on one or more conditions, from a set of possible conditions.
c) gets an accurate picture of the system
d) shows the decision paths

ANS: (b) documents rules, that select one or more actions, based on one or more conditions, from a set of possible conditions

7. Which are the tools not used for System Analysis

a) System – test data
b) Decision table
c)Data Flow Diagram
d) Flowcharts

ANS: (a) System – test data

8. The code used for the validation purpose is known

a) Self checking code
b) Sequence code
c) Alpha numeric code
d) Group classification code

ANS: (a) Self checking code

9. Problem analysis is done during

a) system design phase
b) systems analysis phase
c) before system test
d) All of the above

ANS: (b) systems analysis phase

10. A data dictionary has consolidated list of data contained in
(i) dataflows (ii) data stores
(iii) data outputs (iv) processes

a) (i) and (iii)
b) (i) and (ii)
c) (ii) and (iv)
d) (i) and (iv)

ANS: (b) (i) and (ii)

11. A data dictionary is useful as
(i) it is a documentation aid
(ii) it assists in designing input forms
(iii) it contains al data in an application including temporary data used in
processes
(iv) it is a good idea in system design

a) (i) and (ii)
b) (i) and (iv)
c) (i),(ii) and (iii)
d) (i) and (iv)

ANS : (c) (i),(ii) and (iii)

12. By metadata we mean

a) very large data
b) data about data
c) data dictionary
d) meaningful data

ANS: (b) data about data

13. A data dictionary is usually developed

a) At requirements specification phase
b) During feasibility analysis
c) When DFD is developed
d) When a database is designed

ANS: (c) When DFD is developed

14. A data dictionary has information about

a) every data element in a data flow
b) only key data element in a data flow
c) only important data elements in a data flow
d) only numeric data elements in a data flow

ANS: (a) every data element in a data flow

15. A data element in a data dictionary may have

a) only integer value
b) no value
c) only real value
d) only decimal value

ANS: (b) no value

16. A concise code is necessarily

a) Precise
b) Meaningful
c) Comprehensive
d) Difficult

ANS: (a) Precise

17. Serial numbers used as codes are
(i) concise
(ii ) meaningful
(iii) expandable
(iv) comprehensive

a) i and ii
b) ii and iii
c) ii and iv
d) i and iii

ANS: (d) i and iii

18. Block codes are
(i)concise
(ii )meaningful
(iii)expandable
(iv)comprehensive

a) i and ii
b) ii and iii
c) iii and iv
d) i and iii

ANS: (b) ii and iii

19. Group classification codes are
(i)concise
(ii)meaningful
(iii) expandable
(iv)comprehensive

a) i and ii
b) i, ii and iii
c) ii, iii and iv
d) i, ii and iv

ANS: (c) ii, iii and iv

20. Significant codes are
(i)concise
(ii)meaningful
(iii )expandable
(iv)comprehensive

a) i and ii
b) i, ii and iii
c) ii, iii and iv
d) i, ii and iv

ANS: (c) ii, iii and iv

21. In significant codes some or all parts of the code

a) are meaningful
b) are usable
c) are significant
d) represent values

ANS: (d) represent values

22. Sequence numbering of records is used to
(i)Identify each record uniquely
(ii)Track a missing record in a batch of records
(iii)Count number of records
(iv) Sort the records

a) i, ii
b) i, ii, iii
c) i, ii, iii, iv
d) i and iv

ANS: (c) i, ii, iii, iv

23. Study involves

a) study of an existing system
b) System documenting the existing system.
c) identifying current deficiencies and establishing new goals
d) All of the above

ANS: (d) All of the above

24. The primary tool used in structured design is a:

a) structure chart
b) structure chart
c) program flowchart
d) module

ANS: (a) structure chart

25. How many steps are in the systems development life cycle (SDLC)?

a) 4
b) 5
c) 6
d) 10

ANS: (a) 4

26. The first step in the systems development life cycle (SDLC) is:

a) Analysis.
b) Design.
c) Problem/Opportunity Identification.
d) Development and Documentation.

ANS: (c) Problem/Opportunity Identification

27. Most modern software applications enable you to customize and automate various features using small custom-built “mini-programs” called:

a) macros.
b) code.
c) routines.
d) subroutines

ANS: (a) macros

28. The organized process or set of steps that needs to be followed to develop an information system is known as the:

a) analytical cycle.
b) design cycle.
c) program specification.
d) system development life cycle

ANS: (d) system development life cycle

29. The final step in the System development life cycle (SDLC)?

a) Analysis
b) Operational
c) Development
d) Design

ANS: (b) Operational

30. The make-or-buy decision is associated with the __ step in the SDLC.

a) Problem/Opportunity Identification
b) Design
c) C. Analysis
d) Development and Documentation

ANS: (b) Design

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *