SYSTEM ANALYSIS AND DESIGN:-Part Five

  1. In the Analysis phase, the development of the __ occurs, which is a clear statement of the goals and objectives of the project.

a) documentation
b) flowchart
c) program specification
d) design

ANS: (c) program specification

2. Actual programming of software code is done during the __ step in the SDLC.

a) Maintenance and Evaluation
b) Design
c) Analysis
d) Development and Documentation

ANS:(d) Development and Documentation

3. Enhancements, upgrades, and bug fixes are done during the __ step in the SDLC.

a) Maintenance and Evaluation
b) Problem/Opportunity Identification
c) Design
d) Development and Documentation

ANS: (a) Maintenance and Evaluation

4. The __ determines whether the project should go forward

a) feasibility assessment
b) opportunity identification
c) system evaluation
d) program specification

ANS: (a) feasibility assessment

5. Technical writers generally provide the __ for the new system.

a) programs
b) network
c) analysis
d) documentation

ANS: (d) documentation

6. _____ design and implement database structures.

a) Programmers
b) Project managers
c) Technical writers
d) Database administrators

ANS: (d) Database administrators

7. _____ spend most of their time in the beginning stages of the SDLC, talking with end-users, gathering information, documenting systems, and proposing solutions.

a) Systems analysts
b) Project managers
c) Network engineers
d) Database administrators

ANS: (a) Systems analysts

8. _____ manage the system development, assign staff, manage the budget and reporting, and ensure that deadlines are met.

a) Project managers
b) Network engineers
c) Graphic designers
d) Systems analysts

ANS: (a) Project managers

9. _________ is the process of translating a task into a series of commands that a computer will use to perform that task.

a) Project design
b) Installation
c) Systems analysis
d) Programming

ANS: (d) Programming

10. Debugging is:

a) creating program code.
b) finding and correcting errors in the program code.
c) identifying the task to be computerized.
d) creating the algorithm.

ANS: (b) finding and correcting errors in the program code.

11. Translating the problem statement into a series of sequential steps describing what the program must do is known as :

a) coding.
b) debugging.
c) creating the algorithm.
d) writing documentation

ANS: (c) creating the algorithm.

12. Translating the algorithm into a programming language occurs at the __ step of the PDLC.

a) Debugging
b) Coding
c) Testing and Documentation
d) Algorithm Development

ANS: (b) Coding

13. The problem statement should include all of the following EXCEPT

a) input.
b) output.
c) processing.
d) storage.

ANS: (d) storage

14. The problem statement includes the __, which lists specific input numbers a program would typically expect the user to enter and precise output values that a perfect program would return for those input values.

a) testing plan
b) error handler
c) IPO cycle
d) input-output specification

ANS: (a) testing plan

15. The major goal of requirement determination phase of information system
development is

a) determine whether information is needed by an organization
b) determine what information is needed by an organization
c) determine how information needed by an organization can be provided
d) determine when information is to be given

ANS: (b) determine what information is needed by an organization

16. Information requirements of an organization can be determined by

a) interviewing managers and users and arriving at the requirements based on consensus
b) finding out what similar organizations do
c) telling organization what they need based on your experience
d) sending a questionnaire to all employees of the organization

ANS: (a) ) interviewing managers and users and arriving at the requirements based on consensus

17. It is necessary to prioritize information requirements of an organization at the
requirements determination phase as

a) it is always good to prioritize
b) there are conflicting demands from users
c) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement
d) all good organization do it

ANS: (c) there are constraints on budgets, available time, human resource and requirement

18. Requirement specification is carried out

a) after requirements are determined
b) before requirements are determined
c) simultaneously with requirements determination
d) independent of requirements determination

ANS: (a) after requirements are determined

19. The code is developed with the measurable properties of an item is known

a) Group classification code
b) Self checking code
c) Significant digit code
d) Numeric code

ANS: (c) Significant digit code

20. It is necessary to consult the following while drawing up requirement
specification

a) only top managers
b) only top and middle management
c) only top, middle and operational managers
d) top, middle and operational managers and also all who will use the system

ANS: (d) top, middle and operational managers and also all who will use the system

21. In order to understand the working of an organization for which a computer
based system is being designed, an analyst must

a) look at only current work and document flow in the organization
b) discuss with top level and middle level management only
c) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the system
d) only clerical and middle level staff who have long experience in the organization and will be users of the system

ANS: (c) interview top, middle, line managers and also clerks who will enter data and use the system

22. A feasibility study is carried out

a) after final requirements specifications are drawn up
b) during the period when requirements specifications are drawn up
c) before the final requirements specifications are drawn up
d) at any time

ANS: (c) before the final requirements specifications are drawn up

23. The main objective of feasibility study is

a) to assess whether it is possible to meet the requirements specifications
b) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of budget, human resource and hardware
c) to assist the management in implementing the desired system
d) to remove bottlenecks in implementing the desired system

ANS: (b) to assess if it is possible to meet the requirements specified subject to constraints of budget, human resource and hardware

24. It is necessary to carry out a feasibility study as

a) top management can not ensure that a project is feasible before calling a system analyst
b) top management is not sure what they want from the system
c) even though top management is in favor of the system, technology may not be mature for implementation
d) all organizations do it

ANS: (c) even though top management is in favor of the system, technology may not be mature for implementation

26. Feasibility study is carried out by

a) managers of the organization
b) system analyst in consultation with managers of the organization
c) users of the proposed system
d) systems designers in consultation with the prospective users of the system

ANS: (b) system analyst in consultation with managers of the organization

27. Initial requirements specification is

a) not changed till the end of the project
b) continuously changed during project implementation
c) only a rough indication of the requirement
d) changed and finalized after feasibility study

ANS: (c) only a rough indication of the requirement

28. Final specifications are drawn up by

a) system analyst in consultation with the management of the organization
b) the managers of user organization
c) system analyst in consultation with programmers
d) system designers along with users

ANS: (a) system analyst in consultation with the management of the organization

29. The main goal of arriving at a final specification is

a) to tell the organization’s managers how the system will function
b) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a language understood by them
c) to compute the cost of implementing the system
d) to assist in designing the system

ANS: (b) to tell the organization’s managers what the proposed system will achieve in a language understood by them

30. The final specifications are arrived at

a) after feasibility study
b) during feasibility study
c) just before implementation phase
d) when the system is being designed

ANS: (a) after feasibility study

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *