Computer Fundamentals MCQ focuses on “The Storage Unit”.

  1. Components that provide internal storage to the CPU are __

a) Registers
b) Program Counters
c) Controllers
d) Internal chips

Answer: (a) Registers

Explanation: The Registers are the fast storage units. They are responsible for storing intermediate computational results in the CPU. The registers can be user accessible or inaccessible

2. Saving data and instructions to make them readily available is the job of __

a) Storage Unit
b) Cache Unit
c) Input Unit
d) Output Unit

Answer: (a) Storage Unit

Explanation: The storage unit is responsible for storing the data. It makes the instructions readily available for additional or initial processing whenever required. The cache is a software component that stores data to serve the data requests in future. It can contain the result of some earlier computations

3. The two basic types of memory in a computer are __

a) Primary and major
b) Primary and Secondary
c) Minor and Major
d) Main and virtual

Answer: (b) Primary and Secondary

Explanation: There are two types of memories in a computer system: The Primary Memory and the Secondary Memory. The primary memory can be directly accessed by the CPU whereas the secondary memory cannot be directly accessed.

4. Which of the following is used to hold running program instructions?

a) Primary Storage
b) Virtual Storage
c) Internal Storage
d) Minor Devices

Answer: (a) Primary Storage

Explanation: The primary storage is responsible for holding the data, intermediate results and the results of ongoing processes or jobs. Virtual storage is the main memory storage required for saving large amount of data for future reference. The other options are invalid

5. Which of the following is non-volatile storage?

a) Backup
b) Secondary
c) Primary
d) Cache

Answer: (b) Secondary

Explanation: The secondary storage is the non-volatile storage unit because the data is not lost when the power supply is dissipated. Primary memory is the volatile memory.

6. Which of the following is used in main memory?

a) SRAM
b) DRAM
c) PRAM
d) DDR

Answer: (b) DRAM

Explanation: DRAM stands for dynamic random access memory. It is denser than SDRAM (Static) and therefore it is used in the main memory. They are in the form of semiconductor RAMs.

7. Which of the following are types of ROMs?

a) SROM & DROM
b) PROM & EPROM
c) Only one type there is no further classification
d) PROM & EROM

Answer: (b) PROM & EPROM

Explanation: There are two types of Read Only Memories: PROM i.e., Programmable ROM & EPROM i.e., Erasable Programmable ROM. When only a small number of ROMs with a particular memory content is needed, PROM is used and in case of EPROM, all the contents of the storage cells must be erased before the write operation.

8. RAID stands for __

a) Redundant array of independent disks
b) Redundant array of individual disks
c) Reusable Array of independent disks
d) Reusable array of individual disk

Answer: (a) Redundant array of independent disks

Explanation: RAID is a multiple-disk database design which is viewed as a single logical disk by the operating system. Data are distributed across the physical drives of the array. It guarantees the recovery of data in case of data failure.

9. A non-erasable disk that stores digitized audio information is _

a) CD
b) CD-ROM
c) DVD-R
d) DVD-RW

Answer: (a) CD

Explanation: A compact disk stores digitized audio information. The standard system uses 12 cm disks and can record more than 60 minutes of uninterrupted playing game.

10. The first practical form of Random Access Memory was the __

a) SSEM
b) Cathode Ray Tube
c) William’s Tube
d) Thomas’s Tube

Answer: (c) William’s Tube

Explanation: The first practical form of RAM was the William’s Tube made in 1947. It stored data as electrically charged spots on the face of a Cathode Ray Tube.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *