Computer Fundamentals MCQ focuses on “The Input Unit”

  1. Which unit is responsible for converting the data received from the user into computer understandable format?

a) Memory Unit
b) Arithmetic & Logic Unit
c) Input Unit
d) Output Unit

Answer: (c) Input Unit

Explanation: The Input Unit converts the data, which the user enters into a language which the computer understands, i.e. it converts the data into binary format. The Output Unit is responsible for giving the results in user-understandable format. The Storage Unit is responsible for storing the data after immediate results of processing whereas; the ALU is responsible for various arithmetic and bit-wise operations.

2. The only language which the computer understands is __

a) Assembly Language
b) Binary Language
c) BASIC
d) C Language

Answer: (b) Binary Language

Explanation: The Computer understands only binary language which is written in the form of 0s & 1s. A computer can understand assembly language but an assembler is required which converts the assembly language to binary language. Similarly, for understanding high level languages, compilers/interpreters are required.

3. The smallest unit of data in computer is ____

a) Byte
b) Nibble
c) Bit
d) KB

Answer: (c) Bit

Explanation: A bit is defined as the smallest unit of data in a computer system. It is used as a short form of Binary Digit. A bit can have only two values 0 or 1. A nibble comprises of 4 bits, a byte is a collection of 8 bits whereas KB (Kilobyte) is equal to 1024 bytes.

4. One nibble is equivalent to how many bits?

a) 2
b) 4
c) 8
d) 1

Answer: (b) 4

Explanation: A nibble is defined as a unit of data which comprises of 4 binary digits or half of 8-bit byte. Therefore, 1 nibble = 4 bits. A bit is the smallest unit of data in a computer system. A byte = 8 bits, therefore, half of a byte=4 bits=a nibble.

5. Which of the following describes the correct format of an input instruction?

a) IN 82
b) INPUT 82
c) INP 82
d) 82 INP

Answer: (a) IN 82

Explanation: The input/output instructions are used to transfer information between external peripherals and the CPU. The correct format of an input instruction is: IN 8-bit port address. Here, IN 82 is the correct option, where 82 is the designated port address. All the other options are invalid.

6. The input machine which originated in the United States around 1880s is a

a) Mouse
b) Joystick
c) Keyboard
d) Bar Code Reader

Answer: (c) Keyboard

Explanation: A keyboard is an input device which originated in the 1880s and is used to give instructions to the computer in the form of letters and numbers. Mouse is used for the selection of various objects on the screen, joystick is mainly used for gaming purpose and bar code readers are used for reading the bar-codes.

7. What does the COMPUTER stands for?

a) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research
b) Commonly Occupied Machines Used in Technical and Educational Research
c) Commonly Operated Machines Used in Technical and Environmental Research
d) Commonly Oriented Machines Used in Technical and Educational Research

Answer: (a) Commonly Operated Machines Used in Technical and Educational Research

8. 1 yottabyte = ______

a) 1024 TB
b) 1024 EB
c) 1024 ZB
d) 1024 PB

Answer: (c) 1024 ZB

Explanation: 1 yottabyte is equal to 1024 ZB, which stands for zettabyte. Further, 1 ZB=1024 EB (exabyte) and and 1 EB=1024PB (petabyte).

9. Which of the following is not a function of the Input Unit?

a) It reads instructions and data from the outside world.
b) It converts the data into computer acceptable format.
c) It makes the data into user understandable format.
d) It supplies the data and instructions to the computer for further processing.

Answer: (c) It makes the data into user understandable format.

Explanation: The input unit converts the data into computer understandable format i.e. binary format and not the user understandable format. It is the duty of the output unit to make the data into user understandable format.

10. Label the parts 1 and 2:

a) 1.ALU 2. MU
b) 1.Output unit 2.Input Unit
c) 1.MU 2. ALU
d) 1.Input Unit 2.Output Unit

Answer: (d) 1.Input Unit 2.Output Unit

Explanation: The above diagram is a simple explanation which describes how the instruction is given to the CPU, how it is processed, and then how the result is obtained. So here, the input unit is used to give instructions to the central processing unit and the output unit is responsible for giving the result to the user

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *