Computer Fundamentals MCQ focuses on “The Control Unit”.

  1. ___ is the raw material used as input and ___ is the processed data obtained as output of data processing.

a) Data, Instructions
b) Instructions, Program
c) Data, Program
d) Program, Code

Answer: (a) Data, Instructions

Explanation: Data can be assumed as a raw material which , in turns after processing gives the desired output in the form of instructions. Further, a set of ordered and meaningful instructions is known as a program.

2. Which of the following is not a characteristic of a computer?

a) Diligence
b) I.Q.
c) Accuracy
d) Versatility

Answer: (b) I.Q.

Explanation: The Computer system has no I.Q. of its own. It does only what it is programmed to do. It cannot take decisions of its own. A computer is diligent, because it can work continuously for hours without getting any errors or without getting grumbled. Accuracy of a computer is consistently high and its level of accuracy depends on its design. A computer can perform any task if, it can be broken down into a series of logical steps. Therefore, a computer is versatile

3. Fill in the blank in the diagram.

a) Input Unit
b) Memory Unit
c) Control Unit
d) I/O Unit

Answer: (c) Control Unit

Explanation: The control unit manages and coordinates the operations of a computer system. The ALU is responsible for performing all the arithmetic and bitwise operations . Therefore, both these units combine to form the brain of the computer ,which is the central processing unit.

4. The part of a processor which contains hardware necessary to perform all the operations required by a computer:

a) Data path
b) Controller
c) Registers
d) Cache

Answer: (a) Data path

Explanation: A processor is a part of the computer which does all the data manipulation and decision making. A processor comprises of: A data path which contains the hardware necessary to perform all the operations. A controller tells the data path what needs to be done. The registers act as intermediate storage for the data.

5. What does MAR stand for?

a) Main Address Register
b) Memory Access Register
c) Main Accessible Register
d) Memory Address Register

Answer: (d) Memory Address Register

Explanation: MAR is a type of register which is responsible for the fetch operation. MAR is connected to the address bus and it specifies the address for the read and write operations

6. If the control signals are generated by combinational logic, then they are generated by a type of ___ controlled unit.

a) Micro programmed
b) Software
c) Logic
d) Hardwired

Answer: (d) Hardwired

Explanation: The main task of a control unit is to generate control signals. There are two main types of control units: A hardwired control unit generates control signals by using combinational logic circuits and the Micro programmed control unit generates control signals by using some software.

7. Which is the simplest method of implementing hardwired control unit?

a) State Table Method
b) Delay Element Method
c) Sequence Counter Method
d) Using Circuits

Answer: (a) State Table Method

Explanation: There are 3 ways of implementing hardwired control unit: A state table is the simplest method in which a number of circuits are designed based on the cells in the table.A delay element method consists of a flowchart drawn for the circuit. A D-flip flop is used as a delay element. A sequence counter method used k-modulo counter as a replacement for k delay elements.

8. A set of microinstructions for a single machine instruction is called _

a) Program
b) Command
c) Micro program
d) Micro command

Answer: (c) Micro program

Explanation: For every micro-operation, a set of micro-instructions are written which indicate the control signals to be activated. A set of micro-instructions is a micro program. The address of the next micro-instruction is given by a Micro-program counter

9. Micro-program consists of a set of microinstructions which are strings of 0s and 1s.

a) True
b) False

Answer: (a) True

Explanation: The computer understands only binary language. So, the micro-program should have instructions which are in the form of 0s and 1s. Each output line of the micro-program corresponds to one control signal.

10. A decoder is required in case of a __

a) Vertical Micro-instruction
b) Horizontal Micro-instruction
c) Multilevel Micro-instruction
d) All types of micro-instructions

Answer: (a) Vertical Micro-instruction

Explanation: There are two types of micro-instructions: Horizontal and Vertical.
In a horizontal micro-instruction, each bit represents a signal to be activated whereas, in case of a vertical micro-instruction bits are decoded and, the decoder then produces signals

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *