Computer Fundamentals MCQ focuses on “System Software’s”.

  1. The physical devices of a computer.

a) Software
b) Package
c) Hardware
d) System Software

Answer: (c) Hardware

Explanation: Hardware refers to the physical devices of a computer system. Software refers to a collection of programs. A program is a sequence of instructions

2. Software Package is a group of programs that solve a multiple problems.

a) True
b) False

Answer: (b) False

Explanation: The statement is false. Software package is a group of programs that solve a specific problem or perform a specific type of job.

3. __ refer to renewing or changing components like increasing the main memory, or hard disk capacities, or adding speakers, or modems, etc.

a) Grades
b) Prosody
c) Synthesis
d) Upgrades

Answer: (d) Upgrades

Explanation: Upgrades is the right term to be used. Upgrades are installed to renew or implement a new feature. Except for upgrades, hardware is normally one-time expense

4. Which of the following is designed to control the operations of a computer?

a) Application Software
b) System Software
c) Utility Software
d) User

Answer: (b) System Software

Explanation: Software is basically classified into two :System and application. System Software is designed to control the operations and extend the processing capability of a computer system.

5. Which of the following is not an example of system software?

a) Language Translator
b) Utility Software
c) Communication Software
d) Word Processors

Answer: (d) Word Processors

Explanation: A system software is responsible for controlling the operations of a computer system. Word Processor is an application software since it is specific to its purpose.

6. A person who designs the programs in a software package is called :

a) User
b) Software Manager
c) System Developer
d) System Programmer

Answer: (d) System Programmer

Explanation: The programs included in a system software package are called system programs. The programmers who design them and prepare them are called system programmers

7. _______ is designed to solve a specific problem or to do a specific task.

a) Application Software
b) System Software
c) Utility Software
d) User

Answer: (a) Application Software

Explanation: An application software is specific to solving a specific problem. System software is designed for controlling the operations of a computer system

8. Assembler is used as a translator for?

a) Low level language
b) High Level Language
c) COBOL
d) C

Answer: (a) Low level language

Explanation: Assembler is used in case of low level languages. It is generally used to make the binary code into an understandable format. Interpreter is used with the high level languages similarly.

9. What do you call a program in execution?

a) Command
b) Process
c) Task
d) Instruction

Answer: (b) Process

Explanation: Option Process is correct. A program is a set of instructions. A program in execution is called a process.

10. Which of the following is not a process state?

a) Terminated
b) Running
c) Blocked
d) Execution

Answer: (c) Blocked

Explanation: There is no blocked state in a process model. The different states are ready, running, executing, waiting and terminated.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *