Computer Fundamentals MCQ focuses on “Machine Languages”.

  1. The language made up of binary coded instructions.

a) Machine
b) C
c) BASIC
d) High level

Answer: (a) Machine

Explanation: The language made up of binary coded instructions built into the hardware of a particular computer and used directly by the computer is machine language.

2. Binary code comprises of digits from 0 to 9.

a) True
b) False

Answer: (b) False

Explanation: The statement is false. Binary as the word suggests contains only 2 digits : 0 and 1. 0 denotes false and 1 denotes a truth value.

3. The _ contains the address of the next instruction to be executed.

a) IR
b) PC
c) Accumulator
d) System counter

Answer: (b) PC

Explanation: PC stands for program counter (It contains the address of the next instruction to be executed).

4. The memory unit is made up of _ bytes.

a) 256
b) 124
c) 4096
d) 3096

Answer: (c) 4096

Explanation: The memory unit is made up of 4,096 bytes. Memory unit is responsible for the storage of data. It is an important entity in the computer system.

5. A document that specifies how many times and with what data the program must be run in order to thoroughly test it.

a) addressing plan
b) test plan
c) validation plan
d) verification plan

Answer: (b) test plan

Explanation: Test plan is the A document that specifies how many times and with what data the program must be run in order to thoroughly test it. It comes under testing.

6. An approach that designs test cases by looking at the allowable data values.

a) Maintenance
b) Evaluation
c) Data coverage
d) Validation

Answer: (c) Data coverage

Explanation: Data coverage is the term used. It is responsible for designing the test cases.

7. The formal grammar rules governing the construction of valid instruction.

a) test case
b) syntax
c) program
d) semantics

Answer: (b) syntax

Explanation: Syntax determines the grammatical rules in a code. Semantics give meaning to the instructions

8. A program that reads each of the instructions in mnemonic form and translates it into the machine-language equivalent

a) Machine language
b) Assembler
c) Interpreter
d) C program

Answer: (b) Assembler

Explanation: Assembler does this job. A language that uses mnemonic codes for the representation of machine-language instructions is called assembly language.

9. An approach that designs test cases by looking at the allowable data values.

a) Data coverage
b) Code Coverage
c) Debugging
d) Validation

Answer: (a) Data coverage

Explanation: Data coverage is an approach that designs test cases by looking at the allowable data values. Code coverage is an approach that designs test cases by looking at the code.

10. The rules that give meaning to the instructions

a) Semantics
b) Syntax
c) Code
d) Cases

Answer: (a) Semantics

Explanation: The answer is semantics. They are the rules that give meaning to the instructions. Syntax is the formal rules that ensure validation of code

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *