Computer Fundamentals MCQ focuses on “Flowcharting Rules”.

  1. A __ is diagram that depicts the flow of a program.

a) Algorithm
b) Hash Table
c) Graph
d) Flowchart

Answer: (d) Flowchart

Explanation: A flowchart is a diagram that helps us determine the flow of the program. Other options are irrelevant.

2. Terminals are represented by diagonals in a flowchart.

a) True
b) False

Answer: (b) False

Explanation: The statement is false. Terminals are represented by rounded rectangles. They indicate the starting or ending point in a flowchart.

3. The operation represented by parallelograms.

a) Input/output
b) Assignment
c) Comparison
d) Conditions

Answer: (a) Input/output

Explanation: The input/output operations are represented by parallelograms. They generally are used to display messages during input and output part of a program.

4. Which of the following is not a flowchart structure?

a) Process
b) Sequence
c) Repetition
d) Case

Answer: (a) Process

Explanation: There are basically four flowcharting structures:• Decision
• Repetition
• Case
• Sequence.

5. The action performed by a _ structure must eventually cause the loop to terminate

a) sequence
b) case
c) repetition
d) process

Answer: (c) repetition

Explanation: The action performed by a repetition structure must eventually cause the loop to terminate. Otherwise, an infinite loop is created

6. The following symbol denotes:

a) Module
b) Terminal
c) Process
d) i/o operation

Answer: (a) Module

Explanation: This symbol is that of a module. The terminal is denoted by a rounded rectangle. I/O operation by a parallelogram and process by a rectangle.

7. What type of structure is this?

a) sequence
b) case
c) repetition
d) process

Answer: (c) repetition

Explanation: This is a repetition structure. The action performed by a repetition structure must eventually cause the loop to terminate. Otherwise, an infinite loop is created.

8. What type of a structure is this?

a) sequence
b) case
c) repetition
d) process

Answer: (b) case

Explanation: This is a case structure. Certain cases are given along with a default case in the case structure.

9. An _ is a connector showing the relationship between the representative shapes.

a) line
b) arrow
c) Process
d) box

Answer: (b) arrow

Explanation: Arrows are the connectors that show the relationship between different shapes. They also show the flow of the program.

10. The following box denotes?

a) Decision
b) Input/output
c) Process
d) Module

Answer: (a) Decision

Explanation: The answer is decision. Conditions are given in this box and then the result is checked accordingly if the condition is true or false.

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *