Computer Fundamentals MCQ focuses on “Application Softwares”.

  1. The software designed to perform a specific task:

a) Synchronous Software
b) Package Software
c) Application Software
d) System Software

Answer: (c) Application Software

Explanation: Software refers to a collection of programs. Softwares designed to do a specific task are referred to as the application softwares. Eg. :Inventory management, banking, etc.

2. Word processing software is a type of application software

a) True
b) False

Answer: (a) True

Explanation: The statement is true. Since, application software are designed to do a specific job, word processing is a type of application software used for the designing of text documents,

3. Developing software __ means a major commitment of time, money and resources.

a) In-house
b) In-sync
c) On-date
d) On-duration

Answer: (a) In-house

Explanation: Developing software in-house means the same. It is easier to carry out changes in the software if it is developed in-house

4. Which of the following is not a way of acquiring software?

a) Buying pre-written software
b) Ordering customized software
c) Downloading public-domain Software
d) Duplicating the software

Answer: (d) Duplicating the software

Explanation: Duplication is not a correct way of acquiring the software. All the other options are valid. Apart from these, another option could be development of a customized software.

5. OSS stands for:

a) Open System Service
b) Open Source Software
c) Open System Software
d) Open Synchronized Software

Answer: (b) Open Source Software

Explanation: OSS stands for open source software. OSS allows any user to download, view, modify and redistribute the software. Also, the user can fix bugs according to needs.

6. Public domain software is usually:

a) System supported
b) Source supported
c) Community supported
d) Programmer supported

Answer: (c) Community supported

Explanation: The public domain software is generally community supported. It is community supported as author does not support users directly

7. Set of programs which consists of full documentation

a) Software Package
b) System Software
c) Utility Software
d) File package

Answer: (a) Software Package

Explanation: It is called a software package. A software is nothing but a collection
of programs. A software package can solve a specific problem or perform a specific type of job.

8. Interpreter is used as a translator for __

a) Low level language
b) High Level Language
c) COBOL
d) C

Answer: (b) High Level Language

Explanation: It is generally used to make the code into an machine understandable format. Interpreter is used with the high level languages similarly. Assembler is used in case of low level languages.

9. What do you call a a specific instruction designed to do a task?

a) Command
b) Process
c) Task
d) Instruction

Answer: (a) Command

Explanation: A program is a set of instructions. A command is given to do a specific job. A program in execution is called a process

10. They normally interact with the system via user interface provided by the application software.

a) Programmers
b) Developers
c) Users
d) Testers

Answer: (c) Users

Explanation: Users interact with the system via user interface that is given by the application software. An application software is a set of instructions designed to serve a particular purpose

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *