COMPUTER FUNDAMENTAL MCQ :- Part Two

  1. A high quality CAD system uses the following for printing drawing and graphs

A) Dot matrix printer
B) Digital plotter
C) Line printer
D) All of the above

ANS:- (B) Digital plotter

2. Which of the following is not an input device?

A) OCR
B) Optical scanners
C) Voice recognition device
D) COM (Computer Output to Microfilm)

Ans:- (D) COM (Computer Output to Microfilm)

3. The accuracy of the floating-point numbers re-presentable in two 16-bit words of a computer is approximately

A) 16 digits
B) 6 digits
C) 9 digits
D) All of above

Ans:- (B) 6 digits

4. In most of the IBM PCs, the CPU, the device drivers, memory, expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of the board

A) Motherboard
B) Daughter board
C) Breadboard
D) Father board

Ans:- (A) Motherboard

5. In most IBM PCs, the CPU, the device drives, memory expansion slots and active components are mounted on a single board. What is the name of this board?

A) Motherboard
B) Breadboard
C) Daughter board
D) Grandmother boar

Ans:- (A) Motherboard

6. Magnetic disks are the most popular medium for

A) Direct access
B) Sequential access
C) Both of above
D) None of above

Ans:- (D) None of above

7. A technique used by codes to convert an analog signal into a digital bit stream is known

A) Pulse code modulation
B) Pulse stretcher
C) Query processing
D) Queue management

Ans:- (A) Pulse code modulation

8. Regarding a VDU, Which statement is more correct?

A) It is an output device
B) It is an input device
C) It is a peripheral device
D) It is hardware item

Ans:- (A) It is an output device

9. A modern electronic computer is a machine that is meant for

A) Doing quick mathematical calculations
B) Input, storage, manipulation and outputting of data
C) Electronic data processing
D) Performing repetitive tasks accurately

Ans:- (B) Input, storage, manipulation and outputting of data

10. When was vacuum tube invented?

A) 1900
B) 1906
C) 1910
D) 1880

Ans:- (B) 1906

11. Which of the following produces the best quality graphics reproduction?

A) Laser printer
B) Ink jet printer
C) Plotter
D) Dot matrix printer

Ans:- (C) Plotter

12. Computers with 80286 microprocessor is

A) XT computer
B) AT computers
C) PS/2 computer
D) None of above

Ans:- (B) AT computers

13. An application suitable for sequential processing is

A) Processing of grades
B) Payroll processing
C) Both a and b
D) All of above

Ans:- (C) Both a and b

14. Which of the following is not processing?

A) arranging
B) manipulating
C) calculating
D) gathering

Ans:- (D) gathering

15. The digital computer was developed primarily in

A) USSR
B) Japan
C) USA
D) UK

Ans:- (C) USA

16. Software in computer

A) Enhances the capabilities of the hardware machine
B) Increase the speed of central processing unit
C) Both of above
D) None of above

Ans:- (A) Enhances the capabilities of the hardware machine

17. Today’s computer giant IBM was earlier known by different name which was changes in 1924. What was that name?

A) Tabulator Machine Co.
B) Computing Tabulating Recording Co.
C) The Tabulator Ltd.
D) International Computer Ltd.

Ans:-(B) Computing Tabulating Recording Co.

18. Before a disk drive can access any sector record, a computer program has to provide the record’s disk address. What information does this address specify?

A) Track number
B) Sector number
C) Surface number
D) All of above

Ans:- (A) Track number

19. The arranging of data in a logical sequence is called

A) Sorting
B) Classifying
C) Reproducing
D) Summarizing

Ans:- (A) Sorting

20. What is the responsibility of the logical unit in the CPU of a computer?

A) To produce result
B) To compare numbers
C) To control flow of information
D) To do math’s work

Ans:- (B) To compare numbers

21. Abacus was the first

A) electronic computer
B) mechanical computer
C) electronic calculator
D) mechanical calculator

Ans:- (D) mechanical calculator

22. If in a computer, 16 bits are used to specify address in a RAM, the number of addresses will

A) 216
B) 65,536
C) 64K
D) Any of the above

Ans:- (B) 65,536

23. Instructions and memory address are represented by

A) Character code
B) Binary codes
C) Binary word
D) Parity bit

Ans:- (B) Binary codes

24. The terminal device that functions as a cash register, computer terminal, and OCR reader is the:

A) Data collection terminal
B) OCR register terminal
C) Video Display terminal
D) POS terminal

Ans:- (D) POS terminal

25. A set of flip flops integrated together is called __

A) Counter
B) Adder
C) Register
D) None of the above

Ans:- (C) Register

26. People often call __ as the brain of computer system

A) Control Unit
B) Arithmetic Logic Unit
C) Central Processing Unit
D) Storage Unit

Ans:- (C) Central Processing Unit

27. Which is used for manufacturing chips?

A) Bus
B) Control unit
C) Semiconductors
D) A and b only

Ans:- (C) Semiconductors

28. The value of each bead in heaven is

A) 1
B) 3
C) 5
D) 7

Ans:- (C) 5

29. The first computer introduced in Nepal was

A) IBM 1400
B) IBM 1401
C) IBM 1402
D) IBM1402

Ans:- (B) IBM 1401

30. Mnemonic a memory trick is used in which of the following language?

A) Machine language
B) Assembly language
C) High level language
D) None of above

Ans:- (B) Assembly language

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *