COMPUTER FUNDAMENTAL MCQ:-Part Four

  1. What is required when more than one person uses a central computer at the same time?

A) Light pen
B) Mouse
C) Digitizer
D) Terminal

Ans:- (D) Terminal

2. Which of the following is the first computer to use Stored Program Concept?

A) UNIVAC
B) ENIAC
C) EDSAC
D) None of above

Ans:- (C) EDSAC

3. The term gigabyte refers to

A) 1024 bytes
B) 1024 kilobytes
C) 1024 megabytes
D) 1024 gigabyte

Ans:- (C) 1024 megabytes

4. in which year was UK’s premier computing event called ? The which computer? started?

A) 1980
B) 1985
C) 1986
D) 198

Ans:- (A) 1980

5. Once you load the suitable program and provide required data, computer does not need human intervention. This feature is known as

A) Accuracy
B) Reliability
C) Versatility
D) Automatic

Ans:- (D) Automatic

6. What is a brand?

A) The name of companies that made computers
B) The name of product a company gives to identify its product in market
C) A name of class to indicate all similar products from different companies
D) All of above

Ans:- (B) The name of product a company gives to identify its product in market

7. Machine language is

A) Machine dependent
B) Difficult to program
C) Error prone
D) All of above

Ans:- (D) All of above

8. A byte consists of

A) One bit
B) Four bits
C) Eight bits
D) Sixteen bits

Ans:- (C) Eight bits

9. Modern Computers are very reliable but they are not

A) Fast
B) Powerful
C) Infallible
D) Cheap

Ans:- (C) Infallible

10. What is the date when Babbage conceived Analytical engine

A) 1642
B) 1837
C) 1880
D) 1850

Ans:- (B) 1837

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *